Fortsätt till huvudinnehåll

Den sopiga lagen

Mitt barn är på dagis fem timmar åt gången, tre dagar i veckan. På dessa timmar är det meningen att man som arbetssökande ska söka jobb och jag vill ju inget hellre än att snart kunna jobba igen!


Men i praktiken fungerar inte arbetssökandet ALLS på några ynka timmar i veckan, speciellt inte när man som jag är ensam förälder och inte har mor- och farföräldrar eller annan släkt som finns tillgängliga för hjälp.
(L, jag är dig evigt tacksam!)


Är man som jag ensamförälder borde man ha rätt till betydligt fler dagistimmar. Förutom att jag ska hinna finna vägar till att säkra min lilla familjs framtid, ska jag även fixa annat som inte funkar då barnet är hemma: tandläkare/doktor/frisör/övriga möten/tvätta/handla/städa och så vidare. I bästa fall även hinna duscha och rota reda på ett par hela kläder - numera sönderfallande, då jag inte kunnat handla kläder sen... ja, låt se... jag var i Bangkok för två år sen. Dom kläderna är inte med till Sverige by the way. Senast jag förärade frisören med ett besök var för ett år sen.


I Umeå har arbetssökande föräldrar rätt att ha sina barn på förskola på heltid. Det låter ju betydligt mer rimligt eftersom lagen om arbetslöshetsförsäkringen kräver att man ska söka jobb på heltid.
I Uppsala har man rätt till 20 timmar.
I Stockholmsområdet finns det ett flertal kommuner som erbjuder 30 timmar.


Som det är nu, innebär det att man går arbetslös längre tid än om man hade fått gett krut på att verkligen få söka jobb!

Kommentarer

  1. Tweetade ditt inlägg, tror fler är intresserade av att något görs åt situationen för ensamstående föräldrar!

    SvaraRadera
  2. Låter himla jobbigt:( Vet hur väl man behöver den där egentiden. Läste att Hammarö var på G att höja gränsen till 20 timmar/vecka, så det kanske kommer till Karlstad med?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen tillbaka!

Jag måste erkänna en sak: jag har lite skrivkramp så här efter cirka 50 tecken... Det är ju faktisk mer än tio månader sen jag bloggade senast och jag har nästan glömt bort hur man gör! Men jag är nog snart på banan igen och jag hoppas ni hänger med på min blogg igen. För nytillkomna läsare kan jag berätta att min gamla blogg fortfarande finns att läsa här . Den handlade en hel del om min resa jag påbörjade i maj 2008 (och avslutades i mars 2009. Sista inlägget hittar ni dock i februari 2009 i arkivet). Visserligen ter sig mitt liv som en dålig dokusåpa tidvis, men bloggdelarna är fristående. Det är lätt att komma in i handlingen genom att börja läsa denna blogg. Nu börjar det...

God jul!

Nu är det jul. Igen. Fast det var ett tag sedan... Sist jag firade jul var... hm... I Ockelbo, måste det ha varit. Tiden går fort och jag minns inte ens när det firandet var. Fyra år sen? Fem? Och jag minns absolut inte när jag firade jul med min ursprungliga familj! 20 år sedan? Hm, nä, det lämnar jag därhän, för det ligger bortom min minneshorisont. Som ni ser är inte julen någon prioriteringshögtid för mig. Och det är självvalt. Jag förknippar helgen med stress inför att hitta fiffiga julklappar, berättelser om hur människor LÅNAR pengar för att ge bort saker, maträtter bara för att grisfötter-hör-julen-till (ni fattar. Jo, kräftor kan man äta i mars.), julkort, pynt, Kalle Anka, Last Christmas, köer, irriterade människor, stress, köer, Last Christmas, Last Christmas, Last Christmas.. . ...för att till slut ramla ner i fåtöljen med ett glögglas i handen för att äntligen få njuta av allt man gått igenom för denna korta stund! Jag kommer antagligen själv att lotsas in i denna fålla in...

En ruggans god rabarberpaj!

Här sitter Barbamamma under korkeken (förtäckt till ett äppelträd i detta fall. Korkeken, alltså.) och funderar på om hon ska dela med sig av ett recept på sin blogg om en ruskigt god rabarberpaj som hon nyss gjorde - och åt upp. Med god hjälp av sin far skall tilläggas! Efterrätter byggde inte denna kropp, så var inte orolig att ni kommer att vältra er som Barbamamma i solstolen i sommar, efter att intagit denna ljuvliga paj. Ät, njut och förträng det dåliga samvetet när ni vispar grädden som ska serveras till. Skulle väl lagt ut en bild på hur pajen såg ut, men den är redan uppäten. Tillagning, 6-8 bitar Pajdeg 2 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 100 g smör eller margarin Blanda vetemjöl och vaniljsocker. Dela fettet i mindre bitar och blanda ned i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Låt gärna degen vila i kylskåp ett tag så att den blir lättare att kavla ut. Denna pajdeg passar till en form som är ca 20-24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10-1...