Fortsätt till huvudinnehåll

Tystnad - en lyxvara

Nu har vi mellanlandat hemma för en "dagspaus" efter att varit ut till pappa/morfar och tagit en promenad i hans omgivningar. Han har bara en litet skogsstråk mellan sitt hem och Vänern och vi brukar ta en promenad ner till hamnen när vi är där och hälsar på. Så även idag. Jag älskar att vara ute på ön och försöker själv hitta en bostad där igen. Jag har ju bott tio år på ön tidigare i mitt liv och vet att det är ett fantastiskt bra ställe att bo på. Framför allt för att det är närmare till naturen och tystnaden.

Läser en artikel om ljudstress, hur fler och fler svenskar söker tystnad så snart man har en chans. Enligt Socialstyrelsen störs 800 000 svenskar av samhällets ökande buller och trenden har blivit att söka tystnad. Fler och fler frisörer, hudterapeuter och massörer berättar att det allt oftare kommer kunder som inte vill prata under behandlingen. Vi bokar tysta avdelningar på tåg (20 nya tåg med tysta kupéer kommer att gå i trafik fr.o.m. i vår eftersom de tysta avdelningarna ofta är fullbokade). Vi söker pauser där man slipper babbel och brus. Och vi åker på retreat för att slippa vardagens brusande vägg.

Konstaterar efter att läst artikeln att jag nog också är ljudstressad. Tystnaden är nämligen den lyx som jag unnar mig så fort jag får en chans. Till exempel är jag aldrig ute med sonen sovandes i barnvagnen; han får alltid sova middag hemma eftersom det innebär ett par timmars ljudpaus, både för mig och honom. För ett barn är det är minst lika viktigt att mellan varven få vara i en ljudlös miljö!
Jag stänger av eventuell radio som står på och pysslar runt i min "bomullsvärld" medan han sover, vilar mina öron och fyller på energi i tystnaden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen tillbaka!

Jag måste erkänna en sak: jag har lite skrivkramp så här efter cirka 50 tecken... Det är ju faktisk mer än tio månader sen jag bloggade senast och jag har nästan glömt bort hur man gör! Men jag är nog snart på banan igen och jag hoppas ni hänger med på min blogg igen. För nytillkomna läsare kan jag berätta att min gamla blogg fortfarande finns att läsa här . Den handlade en hel del om min resa jag påbörjade i maj 2008 (och avslutades i mars 2009. Sista inlägget hittar ni dock i februari 2009 i arkivet). Visserligen ter sig mitt liv som en dålig dokusåpa tidvis, men bloggdelarna är fristående. Det är lätt att komma in i handlingen genom att börja läsa denna blogg. Nu börjar det...

God jul!

Nu är det jul. Igen. Fast det var ett tag sedan... Sist jag firade jul var... hm... I Ockelbo, måste det ha varit. Tiden går fort och jag minns inte ens när det firandet var. Fyra år sen? Fem? Och jag minns absolut inte när jag firade jul med min ursprungliga familj! 20 år sedan? Hm, nä, det lämnar jag därhän, för det ligger bortom min minneshorisont. Som ni ser är inte julen någon prioriteringshögtid för mig. Och det är självvalt. Jag förknippar helgen med stress inför att hitta fiffiga julklappar, berättelser om hur människor LÅNAR pengar för att ge bort saker, maträtter bara för att grisfötter-hör-julen-till (ni fattar. Jo, kräftor kan man äta i mars.), julkort, pynt, Kalle Anka, Last Christmas, köer, irriterade människor, stress, köer, Last Christmas, Last Christmas, Last Christmas.. . ...för att till slut ramla ner i fåtöljen med ett glögglas i handen för att äntligen få njuta av allt man gått igenom för denna korta stund! Jag kommer antagligen själv att lotsas in i denna fålla in...

En ruggans god rabarberpaj!

Här sitter Barbamamma under korkeken (förtäckt till ett äppelträd i detta fall. Korkeken, alltså.) och funderar på om hon ska dela med sig av ett recept på sin blogg om en ruskigt god rabarberpaj som hon nyss gjorde - och åt upp. Med god hjälp av sin far skall tilläggas! Efterrätter byggde inte denna kropp, så var inte orolig att ni kommer att vältra er som Barbamamma i solstolen i sommar, efter att intagit denna ljuvliga paj. Ät, njut och förträng det dåliga samvetet när ni vispar grädden som ska serveras till. Skulle väl lagt ut en bild på hur pajen såg ut, men den är redan uppäten. Tillagning, 6-8 bitar Pajdeg 2 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 100 g smör eller margarin Blanda vetemjöl och vaniljsocker. Dela fettet i mindre bitar och blanda ned i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Låt gärna degen vila i kylskåp ett tag så att den blir lättare att kavla ut. Denna pajdeg passar till en form som är ca 20-24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10-1...